Teemu Lehtonen - haastattelu

Teemu on Lahdessa asuva skeittari. Lue mitä Teemu duunaa ja katsele kuvat.

2000-04-02 21:53:12
Published by: Ben
Teemu Lehtonen portrait

Haastattelu tapahtui kahden hikisen miehen kesken uuvuttavan skeittisession jälkeen Teemun asunnossa Lahden Jalkarannassa. Pitkän ja turhan turinan jälkeen pääsimme vihdoin asiaan.

TOK: Otetaanpa ensin nämä pakolliset pois alta. Eli kerropa kaikille syntymäaikasi ja sukupuolesi.

Teemu: Synnyin 18.11.1978 ja kuten näet, olen mies.

Oletko?

Kyllä.

Millos sulla toi parta alko kasvaa?

Teinihaivenet joskus 15-vuotiaana, mutta kunnon skege noin 17 kesäisenä.

Olet ilmeisesti asunut aika monissa paikoissa. Missä päin synnyit ja missä muualla olet sen jälkeen asunut?

Synnyin Valkeakoskella. Sieltä muutettiin Lahden kautta ympäri Orimattilaa, josta muutettiin Wakefieldiin, joka sijaitsee Keski-Englannissa. Englannista tultiin takasin Suomeen ja Lahteen ja ollaan muuteltu sen jälkeen ympäri paikkakuntaa. Noin neljä vuotta ollaan jaksettu pysyä maksimissaan paikoillaan.

Teemu Lehtonen - 50-50 grind

Moni vuotiaana sä alotit rullaamaan?

Ekan laudan sain jouluna -89, jolloin tuli se todellinen kipinä. Ehdin siinä skeitata pari vuotta, kunnes muutimme takasin suomeen ja landelle, jonka takia ei apaut neljään vuoteen ollu mahdollisuuksia skeitata ja lautakin tuli hukattua siina samassa. Aina tilaisuuden tullen lainasin kuitenkin kaverin lautaa. Sitten taas kaupunkiin muutettua, kun tuli mahdollisuus harrastaa, alotin uudelleen ja olen jatkanu sellaset kuusi vuotta.

Landella sääditte sitten jotain ihan muuta, niinku lokariautoja.

Joo, Orimattilan Luhtikylässä oli se rata, missä käytiin ajelemassa ja sedät käänsi aina "turboruuvista". Pelloilla kruisailtiin traktoreilla ja puimureilla.

Eli te asuitte Englannissa silloin kun alotit. Kerkesitkö tutustua menoon sielä paremmin?

No sen verran mitä sillon lapsena tuli ajateltua. Likanen maahan se oli. Olin hieman ulkona alkuajan sielä asumisesta, koska en osannut kieltä, mutta kyllä se siitä sitten, kun lapsena imee sitä tietoa kuin pesusieni.

Ootko ajatellu muuttaa takasin johonkin noista paikoista?

Englantiin pyrin päästä nyt parhaillaankin, mutten pysyvästi. Ehkä joksikin kuukaudeksi. Kontatktit entisiin kavereihin lopahti jo jonkin aikaa sitten, joten sielä ei varsinaisesti ole paikkaa mihin mennä tai tuttuja ihmisiä.

[Teemu kaataa kupit kuumaa mehua...]

Onko tässä sokeria?

Mehussa on valmiina, ei tarvi lisätä.

Fakie ollie Lahdessa

No mitä sä tykkäät Lahdesta? Millasta täällä on asua?

Ihan ok. Skeittauksen kannalta aika uniikki paikka, mestat on kyllä kiven alla. Henki on silti kova jaa jengi loistavaa. Kuitenkin kaupungilla on paljon semmosia juttuja, mistä pitäs päästä eteenpäin. Tämä kaupunki on joissainmäärin jymähtänyt. Esimerkiksi halutaan olla "business city" ja mainostetaan itseään sellaisena, vaikka todellisuudessa ollaan jumituttu Citymarket-urheiluliike -tasolle. Lisäks tää on todellinen puukkomesta, kun miettii, että näinkin pieneen kaupunkiin mahtuu kolme prätkä-klubia. Tää on just tämönen mäkihyppy -kaupunki. Sana JUNTTI kuvaa ehkä Lahtea parhaiten. Mitään ei tehdä kunnolla ja loppuun asti.

Paitsi motoristit murhansa.

Niin.

Mitä kouluja sä oot käyny ja mitä juuri nyt teet?

Kirjotin pari vuotta sitten Lahden Rudolf Steiner eliittikoulusta ylioppilaaksi, jonka jälkeen kävin intin. Nyt olen Lahden REVA:ssa (Rengas ja varaosa) töissä myyjänä ja autokuskina. Merkkaappa siihen sitten, ettei tämä todellakaan ole se tulevaisuuden ura johon aijon jäädä.

Onko jotain, mitä haluaisit ehdottomasti saavuttaa skeittauksen saralla?

Itsensä voittamisen tunne on semmonen, jota ei voita mikään. Kaikki on pyöriny tähän asti omalla painollaan ja olen siihen tyytyväinen. Tietysti paremmaksi haluisin tulla ja vähän tunnustusta olis kiva joskus saada.

Eli "famea"?

No niin. Se on yks eteenpäin ajava voima. En tietenkään mitään nimikirjotuksia halua alkaa jakamaan, mutta... Tavoitteena olis jatkaa skeittausta niin pitkälle kuin mahdollista ja pitää hauskaa.

Entäs muuten elämässä?

Mä en haluais jäädä paikoilleen. Tarkotuksena olis saada kokemuksia työn saralla ja tehdä mikä hyvältä tuntuu. Kokoajan eteenpäin. Mitään uraa mä en halua ruveta luomaan. Lapset ja perhe tulee sitten joskus, muttei siitä sen enempää vielä. pyrin elämään tämmöstä tervehenkistä "Rock’n roll"-elämää.

Miten skeittaus on vaikuttanu sun elämään ja ystäväpiiriin?

Selvää on, että ajatusmaailmaan on tullu muutoksia. On vähän kornia puhua jostain elämäntavasta, mutta sitähän se juuri on. Juuri tälläset faktat kuin esim. ympäristö muuttuu silmissä aivan erilaiseksi. Niinku eräs hemmo Transworldin leffassa sanoikin, ei arkkitehtuuria tarkkaile samanlailla kuin muut, vaan tarkkailee lähinnä spotteja. Se on tuonu mulle monia mahtavia reissuja ja kokemuksia. Tietenkin ystävät kuuluu siihen, mutta kaikilla on myös jotain muuta ja muita ystäviä. Se kuitenkin antaa tunteen, että tekee sitä, mikä on itselleen juuri oikein. Ja rahan kulutushan on sitten ihan oma juttunsa. Selväähän se on, mihin ne rahat menee, vaikka eipä tuo juurikaan suruta.

Millon sponsorit astu sun kohdalla kuvioihin ja mitä ne oli?

Mountain Warehouse (R.I.P.) oli ensimmäinen joskus vuonna -97. Suuri kiitos siitä Kannisen Jakelle. Seuraavana kesänä tuli Recs (Universal exes) ja nämä loppu melkein samoihin aikoihin toiminnan lopettamisen myötä syksyllä -98.

Ketkä sua nyt sponssaa?

Ponke’s tuli tuollon syksyllä -98. Dickiesin kanssa on ollu nyt jotain juttua, mutta se ei ole vielä varmaa.

Teemu Lehtonen - shifty ollie to fakie

Minkälainen on sun mielipitees nykyskeittauksesta Suomessa ja maailmalla?

Maailmalla jutut on aika masentavia, koska ne alkaa mennä jo aivan käsittämättömälle tasolla. Koskaan ei ole kuitenkaan tehty vielä mitään näin sairasta. Tuntuu, että kokoajan homma vedetään äärirajoilleen. Suomessa taso on hyvä ja nähtävästi nousussa. Täälä on paljon lahjakkaita jätkiä. Saa nyt nähdä kauan Suomi on Suomi, eli loistavat skeittaajat pysyvät muulta maailmalta tuntemattomana. Täälä skeittaus on kuitenkin niin erilaista kuin missään muualla.

ketä tai mitä sä katot ylöspäin skeittauksessa?

Sellasta luontevaa skeittausta ja hauskanpitoa. Kyllä sen näkee, millon tää menee jollain väkisin vääntämiseksi, eikä se ole hyvä. Semmosta hauskaa kruisailua, mikä tulee kullekin luonnostaan. Monipuolisuus on myös kunnioitettava juttu, että voi mennä minne vaan ja mitenpäin vaan, niin kuin esim. Puupposella . Jos nimiä pitäis sanoa, niin just kaverit niinku Puupponen, Mappe, Kivi ja monia muita, mutta ehdottomasti Jake (Poropudas), jolla on semmonen rentous ja luontevuus niissä sen tempuissa. Pähkinän kuoressa persoonallisuus ja hauskuus. Ihmisten ei pitäisi ajatella, että jos ei osaa esim. jotain tiettyä temppua, niin ei ole mitään.

Entäs muuten elämässä?

Omaa tahtoa, persoonia. Rohkeita ihmisiä, jotka uskaltaa tehdä jotain elämiensä eteen.

Sä olet enemmän sellanen kotipaikan "stara", eli Lahdessa sut kaikki tunnistaa ja tietää, että olet kova jätkä, mutta tapahtumissa sua ei näy silti kovin usein sumuttamassa. Mistä tämä johtuu?

No viime SM-kisat nyt meni nilkan takia pieleen...

Teemu Lehtonen - rockslide

Niin sähän pääsit Hollolan karsinnoista jatkoon?

Joo, Hololassa meni hyvin, mutta sitten mä tärvelin nilkkani päivää ennen varsinaista kisaa. Siitä olis kyllä rehellisesti sanottuna voinu tullakin jotain. Mä oon kyllä muutenkin niin huono kisaskeittaaja. Pitäs vaan kierrallä ens kesänä enemmän noita kisoja. Jos mistään muusta ei tule mitään, niin pidetään omat kisat Montussa. Turussa on tullu vähän enemmän skeitattua, että sielä kyllä joku saattaa tunnistaakin, mutta eipä täälä Lahdessakaan kukaan käy tarkastelemassa.

Mitä sä pitäisit sun erikoisuutenas skeittauksessa? Jotain tiettyä osa-aluetta...?

Mini on yksi, vaikka kaikki kyllä menee. Ehkä hieman enemmän tulee ajettua isompia temppuja kuin teknistä. Kaikki kaaret sunmuut on hauskoja.

Mitä muita harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita sulla on?

No Marika on ainakin yksi ehdoton mielenkiinnon kohde...

Ja tatuoinnit? Sehän näkyy päällepäinkin... (Ilkeän näköinen lohikäärme kietoo itsensä Teemun ja parin muun tatskan ympärille.)

Joo. Tatuoinnit on myös ehdottomasti. Mitäs muuta noita nyt sitten tämmösellä kaverilla olis...? ROKKI... Heh. En mä tiedä. Pleikkaria tulee pelattua (GT2). Kaikenlainen seurustelu yleensä.

[Takaa kuuluu äkäistä ärjymistä AC/DC:n tahtiin.]

Teemu Lehtonen - pivot grind

Minkälaisia suunnitelmia sulla on lähitulevaisutta varten?

No kouluun pitäs päästä takasin, kun tuo työelämä alkaa hieman puuduttaa. Skeitata mahdollisimman paljon. Panostaa Mouldin uutteen leffaan jonkin verran. Reissata mahdollisimman paljon. Tasasta puurtamista eteenpäin. "T.N.T. - I’m dynamite..." En tiedä. Kaikenlaista...

Ennen kuin päästän sut takasin GT2:sen pariin, niin heitäppä vielä kiitokset ja terveiset.

Masille suuri kiitos kuvista, Marikalle, koko Mouldin tiimille, Veskulle ja Miksulle (Laakso), Sami Helpelälle (Universal exes), Tommi Björkille (Dickies). Ja kaikille kavereille, joiden nimeä en muistanut mainita. Turkuun terveiset Ossille ja muille: Tulkaahan taas poijjaat Lahteen nukkumaan. Sitähän varten ne Baarit on. Ja ens kerralla suurempi lukuisina... Ja vielä Mörölle eli Karhulle kiitos... Heh.

Haastattelu: Teemu-Oskari Korhonen

Kuvat: Markus Henttonen

What is nolla.net?

Nolla.net is a community of people who are into various board sports. Check out the latest news and find useful information. We publish articles, reviews, interviews, photos, videos and other media content.

How to join the community?

Register for a user account and contribute. We are always looking for people who want to create and share content.