Kirja-arvostelu: The Concrete Wave

Skeittauksesta kirja, joka käy läpi sen historiaa ja muisteloita läpi vuosikymmenten.

2002-01-31 21:55:03
Published by: sector9.1
The Concrete Wave, eli mitä on old school ja mitä oli ennen sitä?

Käsissäni on ensimmäinen koko skeittauksen historian kattava teos, joka selvittää lähes kaiken merkittävän rullalautailun saralla tapahtuneen vuodesta 1959 aina tähän päivään saakka. Suuri osa sisällöstä on kirjan tekijän "Skate Geezer"-webisivuun palautteena tulleita muisteloita niin tunnetuilta, kuin tuntemattomiltakin rullaajilta, mutta sen lisäksi kirjaan on haastateltu monia ammatikseen skeitanneita ihmisiä, kuten Tony Alvaa, Rodney Mullenia ja Steve Roccoa. Viimeksi mainitun haastattelussa selvitetään perinpohjaisesti World Industriesin nousu Natas Kaupasin keittiön lattialta yhdeksi skeittauksen suurimmista vaikuttajista. Myös muut valmistajat saavat kertoa yritystensä historiasta ja eri yritysten välisten kytkösten ja yritysten perustamiseen johtaneiden tapahtumien taustat ovatkin yksi kirjan mielenkiintoisimpia anteja. Muun muassa Independent-trukkien ja Blind-lautojen nimien takana olevat tarinat paljastetaan.

Kirjan A4-kokoinen ulkoasu yrittää mukailla nykyaikaisia skeittilehtiä ja lähes jokaiselle aukeamalle onkin saatu useita kuvia aivan skeittauksen alkuvuosista lähtien. Parasta kirjassa on kuitenkin kertomukset alkuajoista ja niistä tapahtumista, jotka ovat aiheuttaneet rullalautailun suosion nousut ja laskut. Lähes jokaiseen näistä on saatu niitä tekemässä olleiden ja niihin vaikuttaneiden kommentteja ja tämä auttaa antamaan lisää syvyyttä kirjaan. Kirja ei sovellu kerraalla luettavaksi opukseksi, eikä siitä välttämättä saa fiiliksiä, jotka pakottavat lähtemään skeittaamaan, mutta harrastuksensa taustoista kiinnostuneelle se kuitenkin sopii sadepäivien viihdykkeeksi kuin nyrkki silmään. Kouluarvosanalla 8+.

Michael Brooke, "The Concrete Wave (The History of Skateboarding)"

Warwick Publishing, ISBN: 1894020545
What is nolla.net?

Nolla.net is a community of people who are into various board sports. Check out the latest news and find useful information. We publish articles, reviews, interviews, photos, videos and other media content.

How to join the community?

Register for a user account and contribute. We are always looking for people who want to create and share content.